Ce sa curatati cu otet si ce nu

ce sa curatati cu otet si ce nu

Otetul este un detergent fantastic, non-toxic si ecologic, pe care probabil il aveti deja in casa. Daca aveti ceva care trebuie curatat cat mai curand posibil, dar nu sunteti sigur ce sa curatati cu otet si ce nu, exista sanse mari sa va fie utile asceste sfaturi.

Intotdeauna pastram o sticla de cinci litri de otet alb distilat in dulap si juram pe asta. Dar ce poti curata cu otet?

Iata o lista cu 30 de lucruri pe care le poti curata cu otet. Continuati sa cititi pentru a fi uimit de puterea acestei substante naturale.

Ce sa curatati cu otet si ce nu 2
ce sa curatati cu otet si ce nu

Ce sa curatati cu otet

Otetul este un produs de curatare acid, netoxic, care va descompune murdaria, murdaria, grasimea si chiar va ucide unele bacterii. Exista 30 de moduri uimitoare in care poti folosi otet in casa. Aceasta include curatarea anumitor suprafete, ferestre, aparate electrice, chiuvete si scurgeri, prosoape si haine si multe altele.

Otetul este bun pentru curatare deoarece este facut din acid acetic. Acest acid poate descompune murdaria, grasimea si poate chiar ucide unele bacterii. Iata 30 de lucruri pe care le poti curata cu otet:

  1. Blatul de masa

Dupa masa, pulverizati otet peste blatul mesei si curatati-le bine. Acidul va descompune murdaria si murdaria de la orice scurgere. Il puteti amesteca cu o solutie de apa 50:50 intr-o sticla de pulverizare.

Sfat de top: Adauga cateva picaturi din uleiul tau esential preferat pentru a masca mirosul intepator al otetului.

2. Geamurile

Otetul alb este un excelent pentru curatarea geamurilor . Amestecati un raport de 50:50 cu apa si pulverizati peste o carpa din microfibra . Stergeti usor geamurile cu solutia pentru o stralucire fara dungi.

S-ar putea sa-ti placa si articolul: Cum sa curatati geamurile (Ghid pas cu pas)

3. Masina de spalat vase

Acesta este unul dintre hackurile noastre preferate! Otetul alb distilat poate descompune toate mizeria care se acumuleaza in masina ta de spalat vase . O data pe luna, puneti o cana de otet in masina de spalat vase si porniti-o la cea mai mare setare de caldura. Acest lucru va curata in profunzime interiorul masinii, fara niciun efort din partea dvs.

4. Chiuvetele

Curatati-va in profunzime chiuveta de bucatarie cu otet. Pulverizati chiuveta sau pur si simplu puneti dopul si umpleti chiuveta cu putin otet si distribuiti cu un burete sau o carpa. Aceasta este o alternativa excelenta la alte produse de curatare a suprafetelor, deoarece otetul este complet sigur pentru alimente. Frecati bine, apoi clatiti.

Otetul este bun si pentru curatarea canalelor de scurgere! Asadar, scurgeti-l asa cum ati proceda cu apa si va curata si mirosurile si mirosurile din canalele dvs. de canalizare.

5. Interiorul frigiderului

Amestecati o proportie de 50:50 de otet si apa (uleiurile esentiale sunt optionale) si curatati-va in profunzime frigiderul. Acest lucru este mai bine decat utilizarea detergentilor chimici pentru mai multe suprafete, deoarece nu este toxic si sigur pentru alimente, facandu-l sigur pentru orice altceva din frigider. In plus, este excelent la descompunerea grasimii si a murdariei.

6. Cafetierele

Cand ati curatat ultima data aparatul de cafea ? Poate ca nu esti sigur de unde sa incepi, dar otetul alb distilat este alegerea ta aici. Acest lucru ii va oferi o curatare profunda si va elimina orice depuneri care persista in masina. Turnati-l direct in masina si rulati ca de obicei. Apoi rulati-l cu apa de cateva ori pentru a scapa de mirosul de otet.

Avertizare: Faceti acest lucru numai daca producatorul va permite. Unele aparate de cafea nu vor functiona in acest fel.

7. Podelele nelacuite

Daca aveti podele care nu pot fi lustruite cu ceara, amestecati ½ cana de otet cu 2 litri de apa calda. Curatati podelele cu aceasta solutie, asigurandu-va ca schimbati apa pe masura ce se murdareste. Otetul este un detergent delicat care va va proteja podelele in timp ce le curatati in profunzime.

Incearca asta: Puteti folosi acest sfat si pe alte tipuri de podea. Schimbati curatatorul obisnuit de podea cu otet!

8. Prosoapele

Folositi otet pentru a va spala prosoapele si ne veti multumi mult timp. Adaugati prosoapele in masina de spalat cu ½ cana de otet alb si fara detergent. Setati la cea mai inalta temperatura pe care o permit prosoapele dvs. si se vor spala. Acest lucru va elimina toate reziduurile de detergent si alte resturi care se acumuleaza in prosoape, precum si restabilirea culorii, indepartarea petelor, mirosurile si chiar a le face moale la atingere.

9. Plitele

Plitele devin foarte grase. In timp ce produsul dvs. cumparat din magazin poate face o treaba grozava, otetul functioneaza la fel de bine – si nu este toxic. Se amesteca o solutie 50:50 de otet si apa, se pulverizeaza peste plita si gratare , se lasa cateva minute inainte de a sterge. Calitatea acida a otetului va descompune grasimea si murdaria.

ce sa curatati cu otet si ce nu 1
ce sa curatati cu otet si ce nu

10. Tocatoare de bucatarie

Pulverizati otet peste tocatoare – chiar si pe cele din lemn – si curatati. Este o modalitate netoxica si sigura de a scapa de depunerile urate de pe placile de taiat. De asemenea, este sigur pentru alimente, oferindu-va liniste sufleteasca.

Ati vazut primele 10 moduri in care te intrebai ce sa curatati cu otet? Avem o intreaga lista. Citeste mai departe.

11. Camere urat mirositoare

Ati gasit un miros urat in ​​casa, dar nu sunteti sigur ce sa faceti? Otet. Puteti amesteca o solutie 50:50 de otet si apa intr-o sticla de pulverizare si o pulverizati in jurul camerei pe mobilier, covoare, covor si alte surse de mirosuri.

Alternativ, puteti lasa boluri cu otet alb prin casa, in dulapuri, pe rafturi, in frigider si astfel va ucide mirosurile.

Adaugati uleiuri esentiale pentru a masca mirosul acru al otetului, dar retineti ca oricum se va estompa destul de repede. Deci nu este sfarsitul lumii daca camera ta miroase a otet timp de cateva ore dupa pulverizare.

12. Cuptorul cu microunde

Asa ne curatam cuptorul cu microunde de fiecare data! Se amesteca o solutie 1:4 de otet alb distilat si apa intr-un bol. Pune-l la cuptorul cu microunde si porneste-l timp de cinci minute. Dupa ce s-a terminat, se lasa sa stea trei minute pentru ca va fi arzator. Deschideti usa si stergeti interiorul cu o carpa. Otetul va fi slabit toata murdaria din cuptorul cu microunde, facandu-l foarte usor de curatat in doar cateva servetele.

De ce functioneaza asta? Combinatia de abur din apa si acidul din otet creeaza amestecul perfect pentru descompunerea grasimilor si murdariei.

13. Pete de pe covoare

Daca sunteti ca noi, petele de covoare va pot pune in panica. Dar cu acest hack, exista motive sa fii rece. Amesteca intr-un castron o lingura de detergent de vase, o lingura de otet alb si doua cani de apa calda. Aplicati-o pe pata cu un burete si stergeti pana cand pata se ridica.

14. Tavi pentru cuptor

Tavile de cuptor pot deveni foarte urate in timp. Curatati-le adanc cu bicarbonat de sodiu si otet alb. Se amesteca o jumatate de cana din fiecare cu apa fierbinte in chiuveta. Va clocoti si va epuiza, nu va faceti griji. Adaugati tavile de cuptor in apa si lasati-le la macerat timp de 30 de minute inainte de a o rasturna pentru inca 30 de minute. Dupa aceea, va fi foarte usor sa curatati reziduurile slabite cu un burete sau lavete de curatat.

15. Cutii si recipiente de plastic

Stiti cum se pot pata si se decoloreaza recipientele din plastic si caserolele in timp? Otetul poate repara asta. Inmuiati recipientele in otet timp de cateva minute sau pana la o ora, apoi spalati-le ca de obicei. Acidul din otet va descompune acele pete deranjante, facandu-le mai usor de curatat.

16. Ca agent de clatire

Daca locuiti intr-o zona cu apa dura, nu veti fi strain de petele de apa care raman pe vase. Cand spalati vase la mana, adaugati putin otet in chiuveta alaturi de detergent si apa. Daca spalati in masina de spalat vase, adaugati cateva cani de otet in fundul masinii de spalat vase inainte de a o spala in mod normal.

Inainte de a face: Asigurati-va ca detergentul pentru masina de spalat vase si sapunul pentru spalat mainile pe care le utilizati sunt potrivite alaturi de otet. Unii producatori declara sa nu amestece sapunul cu alte ingrediente.

17. Curatarea metalelor

Otetul este o modalitate blanda si eficienta de a curata metalele, de a le infrumuseta si de a le readuce stralucirea. Acest lucru indeparteaza patarea pe o varietate de metale.

Pentru utilizare, puteti amesteca ½ cana de otet alb, o lingurita de sare si suficienta faina pana cand obtineti o pasta. Aplicati-l pe metal folosind o carpa sau o perie si lasati-l sa stea timp de 15 minute. Clatiti cu apa. Lustruiti cu o carpa uscata separata.

Acest lucru este bun in special pentru cupru, alama si cositor.

18. Fructele si legumele

Data viitoare cand va intoarceti de la magazin, nu va clatiti fructele si legumele doar in apa. In schimb, amestecati o solutie 3:1 de apa si otet. Fie se toarna direct peste fructe si legume si se inmoaie cateva minute, fie se pulverizeaza folosind o sticla de pulverizare. Clatiti bine cu apa.

Otetul poate elimina bacteriile si pesticidele care se agata de fructe si legume si, in cele din urma, le poate lasa sa reziste mai mult in frigider!

19. Oale si tigai

Unele oale si tigai – cum ar fi otelul inoxidabil si emailul – sunt curatate frumos cu otet. Otetul poate descompune reziduurile urate pe care sapunul de vase pur si simplu nu le abordeaza. Fierbeti apa si otetul impreuna si turnati in oale si tigai. Lasati-l sa stea pana la o ora in timp ce acidul otetului isi face magia. Spalati ca de obicei si clatiti foarte bine.

Ce sa curatati cu otet si ce nu 3
ce sa curatati cu otet si ce nu

20. Baia.

Da, iti poti curata aproape toata baia cu otet! Puteti folosi otet pur intr-o sticla de pulverizare sau il puteti dilua in putina apa. Este perfect pentru curatarea blaturilor, a chiuvetelor, a scurgerilor si chiar a toaletei.

Citeste si: Cum se curata calcarul si murdaria de pe cabina de dus

21. Capul de dus

Turnati otet alb intr-o punga de plastic si legati-o peste capul de dus, astfel incat capul de dus sa fie inmuiat in solutie. Lasa peste noapte. Dimineata, frecati bine, indepartand orice reziduu slabit. Clatiti bine si bucurati-va de un dus extra curat!

22. Cada din baie.

O alta caracteristica a baii de curatat cu otet este cada , mai ales daca are un strat de pelicula acumulata. Pur si simplu pulverizati otet peste tot in cada. Apoi aplicati bicarbonat de sodiu pe o carpa umeda si frecati bine cada. Clatiti totul cu apa curata.

23. Fierbatoare

Turnati o solutie 1:1 de apa si otet in ceainic, fie electric, fie optiune de plita. Se fierbe ibricul; otetul va functiona pentru a detartra fierbatorul, curatandu-l in profunzime. Clatiti bine cu apa.Indicat sa-l fierbem de cateva ori dupa aceea pentru a elimina cu adevarat orice urma de otet.

24. Saltea

Curatarea saltelei este una dintre acele treburi la care probabil nu te gandesti prea mult. Dar gandeste-te la asta – dormi pe ea in fiecare noapte. Se murdareste.

Amesteca otet alb, cateva picaturi de alcool si arbore de ceai intr-o sticla de pulverizare. Pulverizati-o pe toata salteaua, dar nu o inmuiati. Acest lucru va ajuta la uciderea bacteriilor, plosnitelor de pat si mirosurilor. Lasati-l sa se usuce, apoi aspirati salteaua dupa aceea.

25. Haine

Stiai ca poti folosi otet in fiecare ciclu de spalat rufe? Va elimina acumularea de detergent si mirosurile. Adaugati o cana de otet alb la clatirea finala a ciclului si lasati magia sa se intample! Pentru incarcaturi mai mari care contin paturi si pilote, adaugati doua cani in loc de una.

26. Dozatorul de apa pentru frigider

Este important sa curatati dozatorul de apa din frigider din cand in cand. Inmuiati o periuta de dinti veche in otet si curatati duza de apa. Acest lucru va elimina mucegaiul , depozitele minerale si alte murdarie care se ascunde acolo.

Poate fi greu sa gasesti solutia perfecta de curatare pentru mobilierul din lemn. Nu cauta mai departe si o sa fiti uimit ce sa curatati cu otet!

27. Mobila din lemn

Se amesteca ¼ de cana de otet alb cu o ceasca de ulei de masline. Inmuiati o carpa in solutie si frecati-o usor peste mobilierul din lemn. Acest lucru il va curata si il va unge pentru a indeparta petele si a crea un strat protector. Facem acest lucru pe mobilierul nostru din lemn si functioneaza de minune!

28. Fier de calcat cu abur

Pentru a curata in profunzime interiorul unui fier de calcat cu abur , turnati o solutie 1:1 de otet si apa in rezervor. Puneti fierul de calcat pe setarea de abur si lasati-l sa functioneze timp de cinci minute in pozitie verticala. Deconectati fierul de calcat, lasati-l sa se raceasca, goliti rezervorul si stergeti talpa cu o carpa curata. Acest lucru va curata interiorul si va indeparta depunerile de apa dura.

29. Cosul de gunoi

Pulverizati interiorul cosului de gunoi si a capacului cu o solutie 1:1 de otet si apa. Stergeti cu o carpa. Acest lucru va elimina mirosurile si va distruge acumularea de grasimi si murdarie. Ar trebui sa incercati sa faceti acest lucru intre fiecare schimbare a sacului pentru a ramane deasupra murdariei din cosul de gunoi. Lasati-l sa se usuce inainte de a adauga geanta.

30. Masina de spalat

Daca producatorul permite, puteti folosi otet pentru a va curata in profunzime masina de spalat o data pe luna. Pur si simplu adaugati o cana de otet in tambur sau in dozatorul de detergent. Porniti masina de spalat pe cea mai inalta setare sau setarea de curatare a tamburului si lasati apa fierbinte si otetul sa curete in profunzime si sa igienizeze tamburul. Alti producatori insa va recomanda utilizarea stricta a produselor anticalcar de curatat.

OTET
ce sa curatati cu otet si ce nu

Daca acestea au fost suficiente lucruri pentru a va informa ce sa curatati cu otet iata acum si:

Ce sa nu curatati cu otet

Desi ati aflat mai sus ce sa curatati cu otet, poate parea ca puteti curata orice si totul , insa nu este asa, opreste-te. Exista unele lucruri pe care nu ar trebui sa le curatati niciodata cu otet.

  1. Cutitele

Desi puteti curata un bloc de cutite cu otet, nu va curatati cutitele. Chiar daca exista grasimi si murdarie pe lame, otetul este o idee proasta, deoarece poate uza marginile ascutite. In schimb, foloseste apa calda cu sapun sau orice altceva sugereaza producatorul.

2. Granit si marmura

Desi puteti folosi otet pentru a va curata suprafetele, asta nu inseamna toate suprafetele. Nu trebuie sa curatati niciodata suprafetele de granit si marmura cu otet. Acidul din otet poate uza in timp finisajul lucios al acestor blaturi frumoase.

3. Placi de piatra si travertin

Nu curatati piatra naturala cu otet. Puteti gasi piatra naturala in dus, baie sau bucatarie. Calitatea acida a otetului poate deteriora piatra, asa ca asigurati-va ca utilizati in schimb un detergent specific pentru pietre.

4. Ou scapat jos, spart

Acest lucru poate parea ciudat de specific, dar a aparut foarte mult in cercetarea noastra. Daca ati scapat un ou pe podea, nu folositi otet pentru a-l curata. Acest lucru poate intari oul, facand cu adevarat dificil de curatat.

5. Dispozitive digitale

Este posibil sa vedeti experti care va sfatuiesc sa creati un detergent pe baza de otet pentru telefon, camera si alte dispozitive tehnice. Dar recomandam impotriva asta. Otetul va poate distruge dispozitivele cu ecran tactil si alte acoperiri. Exista produse specifice concepute pentru dispozitive electronice, asa ca recomandam sa le folositi alaturi de o carpa din microfibra.

6. Anumite aparate

Desi va recomandam sa va curatati masina de spalat vase , ceainic, masina de cafea, masina de spalat si alte aparate cu otet, ar trebui sa aveti grija. Otetul poate descompune unele parti din plastic si cauciuc ale acestor masini. Verificati intotdeauna sfaturile producatorului si manualul de utilizare inainte de a utiliza otet pe aceste produse.

7. Podele din lemn de esenta tare

Puteti folosi otet pe anumite podele, dar evitati sa-l folositi pe lemn de esenta tare. Poate deteriora finisajul de pe podelele din lemn de esenta tare. Exista niste produse de curatare uimitoare pentru lemn de esenta tare , pe care ar trebui sa le ai in schimb.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *